SME
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Vo Vietname učil hendikepované deti

Nerozhodnutým budúcim študentom môže pomôcť dobrovoľníctvo.

Vietnamci sú veľmi pohostinní, láskaví a priateľskí. Ak sa s nimi fotíte, môžete si byť istí, že po návrate budete mať na facebooku od nich žiadosť o priateľstvo. Vietnamci sú veľmi pohostinní, láskaví a priateľskí. Ak sa s nimi fotíte, môžete si byť istí, že po návrate budete mať na facebooku od nich žiadosť o priateľstvo. (Zdroj: Archív Martin Kováč)

Nie ste si istý, čo robiť po maturite a kam sa vlastne uberať? Uvažovali ste niekedy nad dobrovoľníctvom v zahraničí? Martin Kováš vyskúšal vypadnúť zo stereotypného života, vydal sa na niekoľkomesačné dobrovoľnícke dobrodružstvo, počas ktorého pomáhal ľuďom a sám získal lekcie zo života.

Martin Kováč vyštudoval technické lýceum v Martine. Potom pracoval ako 3D dizajnér v automobilovom priemysle a keďže päť rokov žil v dennodennej rutine, povedal si, že už toho má dosť a dal sa na dobrovoľníctvo.

Skryť Vypnúť reklamu

„Jednoducho ma k tomu donútil stereotyp. Nebol som stotožnený s tým, čo robím tu na Slovensku. Chcel som zažiť niečo, čo mi vráti chuť do života, chcel som zažiť dobrodružstvo," opisuje Martin dôvody, prečo sa vybral na osem mesiacov do Vietnamu, aby tamojšie deti učil angličtinu. Jeho postrehy by vám mohli pomôcť, ak premýšľate nad dobrovoľníctvom v zahraničí.

Učil maturantov aj hendikepované deti

Martin sa do Vietnamu dostal cez neziskovú mimovládnu organizáciu Keric. Vo Vietname pracoval na pozícii lektora anglického jazyka, v Hanoji učil v centre pre zdravotne znevýhodnených, v hosťujúcej mimovládnej organizácii Center for Sustainable development studies CSDS a na technickej univerzite.

Učil maturantov aj hendikepované deti. A zistil, že medzi skupinami boli naozaj priepastné rozdiely. „Bolo ťažké medzi nimi prepínať. Jazyková bariéra s hendikepovanými deťmi bola veľká, deti dovtedy nemali žiadnu interakciu s angličtinou a bola to práca ako s malými deťmi. Učili sme ich z kartičiek. V triede sa mi učilo dobre, deti boli veľmi milé a radi sme s nimi ostávali aj po výučbe. V prípade, že sme si so žiakmi nerozumeli, pomáhal prekladateľ," hovorí Martin.

Skryť Vypnúť reklamu

Jednou z najväčších životných skúseností preňho bolo učenie telesne a mentálne znevýhodnených detí.

„Prístup k týmto deťom bol úplne odlišný od učenia mládeže na iných stanovištiach. Prvé mesiace som s tým musel bojovať, správne sa mentálne naladiť a pristupovať k hendikepovaným deťom ako k deťom v materskej škole,“ priznáva Martin.

Vykurovali si hriankovačom

Počas osemmesačného pobytu vo Vietname sa Martin Kováč priučil mnohým veciam.

Napríklad, ako zvládnuť v tejto krajine zimu, keďže kúrenie tu nemajú. Spolu s ostatnými dobrovoľníkmi bývali v sídle organizácie. „Keď prišla zima, tak som na seba musel obliekať viacero vrstiev a zakrývať sa viacerými paplónmi. Zima bola naozaj chladná. Izbu sme vyhrievali hriankovačom, zapli sme ho tak, aby sa nevypol, no po čase zhorel. Nakoniec sme sa zahrievali teplou vodou vo fľaši," spomína na svojrázny prístup Martin.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď mali s kolegami voľno, vybrali sa na 700-kilometrový motorkársky výlet po krajine. Začali v Hanoji, pokračovali na juh a potom späť na sever, kde prešli aj ostrov Catba.

„V tretine nášho dobrodružstva sme zastavili pri obrovských ryžových poliach. Išli sme sa tam prejsť a intuitívne som svoju motorku pre istotu zamkol. Ako som sa prechádzal, kľúč mi spadol do jediného kanála široko-ďaleko. Poklop bol príliš ťažký. Našťastie bol o kúsok ďalej bambusový stánok, kde Vietnamci predávali potraviny. Jeden z nich ma pochopil a šiel mi pomôcť. Zostrojil bambusovú tyč s vešiakom a magnetom na konci, ktorou sa mu kľúč podarilo vytiahnuť," hovorí so smiechom Martin.

Hadia koža chutí ako biele čipsy

Kapitolou samou osebe bolo spoznávanie domácej stravy. Okrem psieho mäsa vyskúšal Martin aj hada. Hadie mäso bolo vynikajúce, opražená hadia koža mu chutila ako biele lupienky. Polievok z hada sa nevedel nabažiť.

Skryť Vypnúť reklamu

„V reštaurácii pred nami majster vyrezal žalúdok a srdce z hada. Žalúdok dal do jedného poldecáka a srdce do druhého. Krv hada vyžmýkal do fľaše vodky. Tento miešaný nápoj nalial do poldecákov so žalúdkom a srdcom, ktoré stále bilo. Bol to úžasný zážitok,“ opisuje kulinárske experimenty.

Z vietnamskej kuchyne si zapamätal aj jedlo balut - embryo vo vajci z hydiny. „Keď ho majster krájal, bolo v ňom vidieť zárodok kačice. Vyzeralo to divne, ale chutilo to ako klasické vajce. Zárodok chutil ako pečienka,“ spomína a dodáva, že žabacie stehienka by chuťovo prirovnal ku kuraciemu mäsu.

Aktuálne Martin Kováč pracuje v Martine ako 3D konštruktér v automobilovom priemysle.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Ilustračné foto.
Píše Juraj Buzalka

S tyčinkou v nose tvoríme históriu

Politické spoločenstvo sa deje prostredníctvom rituálov.

Ilustračné foto.
Leonardo DiCaprio