SME
Nedeľa, 5. apríl, 2020 | Meniny má Miroslava

Všetko o prihláškach na vysokú školu. Postup, rady, termíny

Z vyplnenia elektronickej prihlášky netreba mať strach, fakulty ponúkajú on-line návody ako postupovať.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Adobe Stock)

Pri podávaní prihlášok sa stáva samozrejmosťou elektronická prihláška, je jednoduchšia a lacnejšia.

Prihlášku na štúdium na vysokej škole treba doručiť v termíne určenom fakultou alebo vysokou školou. Väčšina vysokých škôl prijíma prihlášky na bakalárske študijné programy v mesiacoch február až máj. Niektoré fakulty ich prijímajú aj dodatočne ešte v júni až septembri.

Podávanie prihlášok sa za posledné roky výrazne zjednodušilo. I napriek tomu stredoškolákom ponúkame stručnú inštruktáž.

Prvý krok

  • Tí čo majú jasno o svojej budúcnosti po maturite, a chcú ísť naisto na vysokú školu, by mali vedieť, že si môžu podať viacero prihlášok, a to dokonca aj na tú istú fakultu na rôzne študijné programy.
  • Prihlášky sa podávajú na študijné programy.
  • Niektoré vysoké školy umožňujú, aby uchádzač na jednej prihláške uviedol viac študijných programov, prvý študijný program je potom prioritný (poplatok za prijímacie konanie sa s počtom študijných programov nemení). Iné vysoké koly vyžadujú na jednej prihláške uviesť iba jeden študijný program, to znamená, že uchádzač si musí podať viac prihlášok.
  • Poplatok, ktorý uchádzači musia zaplatiť v súvislosti s podaním prihlášky, súvisí s prijímacím konaním. Sú v ňom zahrnuté náklady na prípravu testov, ich opravovanie, kancelárske potreby, dozor pedagóga a podobne.
  • Pri elektronickej forme je poplatok vždy nižší. Jeho výšku určujú univerzity.

Druhý krok

  • Uchádzač sa prihlasuje na vysokoškolské štúdium 1. stupňa a 1. a 2. stupňa spojeného do jedného celku vyplnením prihlášky a jej odoslaním do stanoveného termínu na príslušnú fakultu alebo na bezfakultnú vysokú školu.
  • Elektronická prihláška sa podáva prostredníctvom webovej stránky danej fakulty.
  • E-prihláška je plnohodnotná prihláška na štúdium rovnako ako prihláška v papierovej forme.
  • Niektoré univerzity už umožňujú podať prihlášku iba elektronickou formou. Nevyžadujú teda poslať aj papierovú prihlášku. Tak je to na Technickej univerzite v Košiciach, kde sa podávajú elektronicky aj všetky prílohy, ktoré fakulty TUKE vyžadujú. Na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave zrušili papierové prihlášky pred tromi rokmi a prihlasovať sa dá už len elektronicky.
  • Iné univerzity a fakulty vyžadujú okrem elektronickej prihlášky aj klasickú, na predpísanom tlačive. Tú spolu predpísanými prílohami treba zaslať na danú fakultu.
  • Elektronická prihláška sa podáva prostredníctvom webovej stránky fakulty.

Tretí krok

  • Z vyplnenia elektronickej prihlášky netreba mať strach, lebo každá fakulta ponúka on-line návody na vyplnenie e-prihlášky.
  • Cez rozhranie e-prihlášky uchádzač môže sledovať stav podanej prihlášky (elektronickej alebo papierovej) od zaevidovania, cez spárovanie podanej e-prihlášky s doručenou papierovou prihláškou a s poplatkom za prijímacie konanie, rozhodnutie prijímacej komisie a využívať aj ďalšie funkcie.
  • Pre prijatých uchádzačov je e-prihláška následne spojená s odoslaním elektronickej návratky. V zásade ide o elektronické potvrdenie akceptácie prijatia na vysokú školu (záujmu študovať), zaslanie údajov na zhotovenie študentského preukazu PIK (Personálna identifikačná karta) a (alebo) ISIC (Medzinárodný študentský identifikačný preukaz, International Student Identity Card), evidenciu poplatkov na zápis, objednanie učebníc z ponuky fakulty alebo vysokej školy.
  • V prípade, ak nedoloží uchádzač potrebné dokumenty a prihlášku pošle po termíne, škola nepožiada o ich doplnenie. Prihláška bude považovaná za neúplnú a uchádzač nebude pozvaný na prijímacie pohovory alebo nebude prijatý pre nedodanie dokladov v požadovanom termíne.
  • Nezabudnite na podpis. Nepodpísaná prihláška je neplatná.
  • Ak podávate papierovú prihlášku osobne v podateľni fakulty, nezabudnite si vypýtať potvrdenie o podaní prihlášky s dátumom podania.

Štvrtý krok

  • Prijímacie konanie nemá nevyhnutne jednotnú formu na každej fakulte. Závisí od charakteru študijného programu, počtu záujemcov, preferencií jednotlivých pracovísk a podobne. Nie je to možné zovšeobecniť a podmienky sa môžu líšiť aj z roka na rok. Preto je najlepšie aktuálne podmienky vyhľadať na webovej stránke príslušnej fakulty či pracoviska.
  • V niektorých prípadoch prebieha prijímacie konanie na základe vyhodnotenia výsledkov zo strednej školy, v iných prípadoch je spojené s prijímacou skúškou alebo testom, prípadne sa využíva testovanie spoločnosťou SCIO.
  • Proces prijatia na vysokú školu sa uzatvára zápisom prijatého uchádzača na fakultu. Až vtedy sa stáva vysokoškolákom.

Hlavné správy zo Sme.sk

Igor Matovič.

Ako sa koronavírus šíri na Slovensku (mapa)

Údaje pochádzajú z Národného centra zdravotníckych informácií.

Píše Dominik Kopcsay

Naozaj už nič nebude, ako bývalo?

Ako neprepadnúť uctievaniu nového sveta po korone.

Vyľudnené ulice historického centra Bratislavy.

Nikdy ho nedobehnú, tušili legendy a tlieskali Saganovi

Pred štyrmi rokmi vyhral Peter Sagan slávnu klasiku.

Peter Sagan.

Neprehliadnite tiež

Ako sa stať „Kostičkou“, forenznou antropologičkou Brennanovou

Najskôr sa študuje všeobecne biológia, koncom druhého ročníka bakalára si študent vyberá zameranie - katedru.

Michaela Dörnhöferová pripravuje kosti na hodinu porovnávacej anatómie.

Ivana Brutenič: S mladými chatujte, e-mail ich otravuje

Nábor absolventov je pre firmy výzvou. Čím ich môžu zaujať, radí odborníčka na personalistiku Ivana Brutenič.

Ilustračné foto.

Stabilizačné pôžičky pokračujú, zoznam ešte nie je

Nedostatkové povolania, ktoré chýbajú na trhu práce, podporia pri štúdiu aj tento rok.

Ilustračná fotografia

V pondelok ráno podáva dekan v Žiline študentom kávu

Dekan Miloš Poliak podáva pravidelne kávu. Pohostiť študentov je výborný spôsob, ako s nimi ostať v kontakte.

Pozvanie na Kávu s dekanom využívajú zamestnanci aj študenti. A dekan Miloš Poliak ich ponúka nielen kávou, ale aj sladkosťou.